wrapper

Τελευταία Νεα:

Αρβανίτικα, μια άλλη διάλεκτο στην επικράτεια του Κάβο Ντόρου

Αρβανίτικα, μια άλλη διάλεκτο στην επικράτεια του Κάβο Ντόρου

Αρβανίτικα μια επιμέρους διάλεκτο της τοσκικής γλώσσας και η κατεξοχήν των Αρβανιτών ενός λαού με κοιτίδα το Άρβανον, μια απροσδιόριστη και άγνωστη γεωγραφικά και ιστορικά αντίστοιχα περιοχή της Βορείου Ηπείρου κατά τον μεσαίωνα.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανατολικά του χωριού Ζαχαριά: μια άγνωστη οχύρωση στο Κάβο Ντόρο

Ανατολικά του χωριού Ζαχαριά, στο παρακείμενο λόφο, υπάρχει ένα εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και είναι γνωστή η θέση εκείνη σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ως «Κίζα» παραφθορά της αρβανίτικης λέξης «κλίζα» που σημαίνει εκκλησάκι.

Διαβάστε περισσότερα...

Λικάριος, ο άσημος ιππότης του Κάβο Ντόρου

Κυρίαρχη θέση στην Βυζαντινή ιστορία της νότιας Καρυστίας αποτελεί το πρόσωπο του ιππότη Λικάριου, του άσημου εκείνου ευπατρίδη που αποτέλεσε εκείνον που κατέκτησε για λογαριασμό των βυζαντινών την Εύβοια, δίνοντας μια μικρή παύση στην φραγκοκρατία εκεί. Διαβάστε περισσότερα...

Δίων Χρυσόστομος, ο φιλόσοφος που ναυάγησε στην Εύβοια

Χρυσόστομος o Δίων (Κοκκηιανός) Προυσαεύς, γνωστός και με το προσωνύμιο Χρυσόστομος, ήταν ρήτορας και σοφιστής, ένας από τους προδρόμους της Δεύτερης Σοφιστικής.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λάμπρος Κατσώνης και η πρώτη ναυμαχία του Κάβο Ντόρου (1790)

Βρισκόμαστε κάπου στο 1790, έχουν ξεσπάσει τα Ορλωφικά στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ο ρώσο τουρκικός πόλεμος έχει ουσιαστικά τερματιστεί , για μια ακόμα φορά οι υπόδουλοι Έλληνες ήταν σε ετοιμότητα με την ελπίδα ότι μια ξένη δύναμη θα φέρει τη πολυπόθητη ελευθερία.

Διαβάστε περισσότερα...

Κάβο Ντόρος: Κρυπτοχριστιανοί στην διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Μετά την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Εύβοιας στο Ελληνικό κράτος (1832) έχουμε και τις πρώτες επισκέψεις ξένων και Ελλήνων αρχαιολόγων ή λογιών στο Κάβο Ντόρο, κάτι που τους προηγούμενους αιώνες φάνταζε απίθανο εξαιτίας του αστικού μύθου όπου επικρατούσε και συμφώνα με τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αποτελούνταν από άρπαγες και με κατώτερα ένστικτα ανθρώπους, οι όποιοι επιδίδονταν σε ληστρικές επιδρομές ακόμα και κατά των ναυαγών των ακτών της περιοχής, χωρίς να διαθέτουν ευγενή αισθήματα ή κάποιους κώδικες τιμής, συνεπώς για ένα διάστημα τεσσάρων περίπου αιώνων δεν υπάρχει καμία επιτόπια καταγραφή από ευρωπαίους ή Έλληνες περιηγητές ,παρά μόνο από σημειώσεις όσων αντίκριζαν από τη θάλασσα τα εκεί χωριά, διερχόμενοι από στενό του Καφηρέα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα Κοίλα Ευβοίας (αρχαία Κοίλα)

Φώτο "Η Εύβοια", τμήμα από χάρτη του 1707 με γενικό τίτλο «Graeciae Pars Meridionalis» έργο του Γάλλου Guillaume Delisle. Τα Κοίλα επισημαίνονται ως curva Euboeae. Διαβάστε περισσότερα...

Αρβανίτες: Η εγκατάσταση ενός λάου στο νησί της Εύβοιας.

Η μερική κατάλυση του Βυζαντίου μετά το 1204, η δημιουργία των αυτοκρατοριών της Τραπεζούντας και Νίκαιας, η ίδρυση των δεσποτάτων (Μιστρά, Ηπείρου) στον κυρίως Ελλαδικό χώρο καθώς και επιμέρους πριγκιπάτων, η παρουσία δυτικοευρωπαίων και όπου πολλές επικράτειες ήρθαν στην κατοχή τους, οι διενέξεις και συγκρούσεις καθόλα την Βαλκανική είχε ως αποτέλεσμα της μετακινήσεις λαών αλλάζοντας τον εθνολογικό χάρτη των τόπων αλλά και της ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ναυμαχία του Κάβο Ντόρου - 20 Μαΐου 1825

Η Ναυμαχία του Κάβο Ντόρου συνέβη στις 20 Μαΐου 1825 και αποτέλεσε ένα επιμέρους γεγονός κατά τους χρόνους της Επανάστασης, ενώ η νικηφόρα έκβαση συνθέτει μια λαμπρή σελίδα στην ναυτική αλλά και πολεμική ιστορία της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα...

Σαν Σήμερα

Ο Καιρός

Φιλοξενία - Υποστήριξη: E-base.gr